Uwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki.
Są kolorowe, pełne warzyw i owoców.
Lekkie a zarazem sycące.
Często z niczego może powstać coś pysznego.
Eksperymentuję czasem i łączę różne składniki.
Wy też?
Dzisiejsza sałatka z
wędzonym łososiem i awokado
jest naprawdę fajną i smaczną propozycją.
Można dodać zamiast suszonych pomidorów, świeże koktajlowe,
a całość posypać np.prażonymi ziarnami słonecznika.
Sałatki można naprawdę komponować na wiele sposobów.
W końcu to Wasza kuchnia i Wasze smaki ;-)
Składniki na sałatkę:
- kawałek wędzonego łososia
- dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- roszponka / rukola
- 4-6 sztuk suszonych pomidorów / świeżych koktajlowych
Składniki do przyprawienia sałatki:
- 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny
- 2-3 łyżki octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos do sałatki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek.
Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia.
Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki.
Ostatnim składnikiem są suszone pomidory.
Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu.
Można zrobić sos wg.powyższych składników.
lub polać składniki tylko oliwą i skropić octem winnym lub sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz