Bardzo go lubię.
Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.
Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.
Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.
Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.
Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka smalcu
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
- 5 szt. jajek
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )
Zacznijmy od ciasta.
Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
Wsypałam cukier,
kakao i proszek do pieczenia.
Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
Teraz wystarczy je zagnieść.
Podzieliłam ciasto na dwie części.
Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
Teraz masa serowa.
Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.
Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.
Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.
Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
Dokładnie wszystko zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodawałam stopniowo
i delikatnie wymieszałam.
Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.
Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
Na wiórki wylałam masę serową.
Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Zapraszam również na
8 komentarzy:
Igusiu,,jestem zachwycona tym serniczkiem królewskim..zdjęcia i opis po prostu super..ale tak się boję czy mi wyjdzie,jak wiesz podpatruję twoje przepisy bo nikt tak ładnie nie tłumaczy i opisuje wykonania.. a może mi się uda?? jakoś nie wierzę w siebie,mam nowy piekarnik a przedtem piekłam w starym prodiżu i wreszcie mogę się realizować w piekarniku :)) no ale boję się.. ratunku!! pozdrawiam :)) Wiesia.
Wiesiu wyjdzie! Wbrew pozorom nie jest trudny! Spróbuj i napisz jak Ci poszło.Dziękuję za mile slowa:-)pozdrawiam
dzięki :) w.
Wczoraj odważyłam się zrobić sernik z tego przepisu w prodiżu...
Wyszedł przepyszny! Mokry mięciutki, nie za słodki. Idealny :)
Gorąco polecam ten przepis. :)
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję i miło mi,że smakował.
Mam 2kg sera. Jaką blachę na podwójny sernik?
Podwójnego w jednej blasze nie robiłam. Najlepiej zrobić w dwóch.
Prześlij komentarz