środa, 14 września 2011

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ



Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.
Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze
 i zjeść np. z masłem i dżemem;-)
Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).
Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.



Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI




CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ




CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI




 STRUCLĘ SEROWĄ





Składniki:
  • 1 kg. mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
  • 1 kostka masła
  • zapach np.pomarańczowy
  • rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
  • cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę:

  • 35 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki mąki



Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.


Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.


W tym momencie muszę się usprawiedliwić.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;)
 ...oj będą...

Dodałam jajka,


cukier,


cukier wanilinowy,zapach


i rozpuszczone, ale zimne masło.


Wszystko dokładnie wymieszałam i
wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm



 Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak!
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę

Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem


 i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.


Posypałam nią wyrośnięte ciasto.
Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.



Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
 i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.
Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...
Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!

Smacznego!



72 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam!!! Mój pierwszy DROŻDŻOWIEC i wyszedł mi! Byłam w szoku jaki dobry! Sama sobie biłam brawo i dostałam całusa od Męża!

Anonimowy pisze...

zrobilam nie wyszedl,wogole nie wyroslo,kolejne drozdzowe i poszlo do kosza,ja nie wiem jak wy to robicie,robilam wszystko tak samo i nie WYSZLO JESTEM ZLA(((((

Przepisy Igusi pisze...

Nie przejmuj się.Następnym razem na pewno wyjdzie;-)Być może drożdże były nieświeże.Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Udało się :) przepyszne! dziękuję za przepis :)

Anonimowy pisze...

Ciasto wyrosło, nie opadło, wygląda bardzo ładnie i jest smaczne. Ale chyba coś poszło nie tak, bo jest zbyt suche, no i teraz nie wiem, jak zrobić, żeby następnym razem było lekko wilgotne??? Pozdrawiam. soniago

Przepisy Igusi pisze...

Możesz dodać więcej mleka.Wtedy ciasto będzie rzadsze a zarazem wilgotniejsze.Pozdrawiam

Unknown pisze...

Lece piec,zobaczymy czy i mi wyjdzie :) Buziak:*

Anonimowy pisze...

Super! Robilam pierwszy raz i pieknie uroslo, nie opadlo, dalam ciut wiecej mleka i jest idealne. Teraz czekam na wersje z owocami

Unknown pisze...

Ciasto jest rewelacyjne!!! Robiłam pierwszy raz, byłam pewna, że nie wyjdzie, że nie urośnie, nic bardziej mylnego - wyszło cudne! :D Wyyysokie i przepyszne :):):)

Robiłam już 3 razy w ciagu tygodnia, za drugim i trzecim dodałam więcej mleka oraz od siebie owoce(maliny i jabłko pokrojone w kostkę) i ser biały - uczta dla podniebienia! Polecam wielbicielom tradycyjnej kuchni :)

Unknown pisze...

zarabisty drozdzak mi wyszedł.:)

Anonimowy pisze...

Udało się!!!!! :) Moje pierwsze ciasto drożdżowe :D :D dodałam jeszcze śliweczki, wyszło doskonałe, też dodałam zaraz drożdże do mąki, nie czekałam aż osobno wyrosną. Jestem z siebie dumna :):) dziękuję za przepis! Kasia

Anonimowy pisze...

Rewelacja!!!!!!!!!!!super przepis. wyszedł mi kolos-szkoda że teściowa nie widziała:)
czy ktoś próbował może dać kruszonkę tez na spód-ciekawe czy wyrasta. Uwielbiam kruszonkę!!!!!!!!!!
Dziękuję za super przepis

Anonimowy pisze...

Przepis rewelacyjny:)Tylko że ciasto jak się piekło to blaszkę przerosło i kipiało w piecu :P

Anonimowy pisze...

ciasto superpiekłem pierwszy raz i udało sie,kończe bo ide po dokładke,dzieki za przepis pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam! Chciałabym Pani napisać, że już od wielu miesięcy piekę to ciasto wg Pani przepisu, bo jest absolutnie genialne! Często urozmaicam je, dodając różne owoce - zazwyczaj jabłka, ale dzisiaj upiekłam wersję z truskawkami i rabarbarem i jest absolutnie fenomenalne! ;) Pozdrawiam ;)

Anonimowy pisze...

Witam!Wczoraj zrobiłam drożdżowe z kruszonką,rodzinka zjadła i dziś zrobiłam z truskawkami,właśnie się studzi,wyrosło że aż hej :)
Pozdrawiam :)
Ewa

Anonimowy pisze...

nareszcie znalazłam bloga,z którego gotuję,piekę według przepisów i wszystko wychodzi bez zarzutu,świetny pomysł ze zdjeciami"krok po kroku"

Katariina pisze...

Kiepsko wyrosło, na drugi dzień było twarde, a kruszonka się przypaliła - tyle jeśli chodzi o moje zdolności piekarskie :P

Anonimowy pisze...

duszku! musiałam tutaj tez zajrzeć :) moje pierwsze ciasto drożdżowe według twojego przepisu wyszło genialne(ze śliwkami)pięknie urosło. Jest przepyszne a ja..jestem z siebie bardzo dumna! pozdrawiam WIESIA.

Przepisy Igusi pisze...

Pozostaje mi Wiesiu życzyć Ci smacznego!Gratulacje! Zapraszam na inne ciasta ;-) pozdrawiam cieplutko.

Majster Sztyk pisze...

Hurra!!! Udało się, jest pyszne, zjadłem całe. Muszę poszukać jutro w sklepach wyższej foremki bo rośnie jak głupie i chce uciec.

Anonimowy pisze...

Wow!
właśnie spróbowałam kawałek mojego pierwszego ciasta drożdżowego wg Pani przepisu. Wyszło cudnie! jest pierwsza w nocy, a ja zaraz zjem kolejny kawałek :P

dziękuje !
Natalia

Przepisy Igusi pisze...

To ja dziekuję Natalio za skorzystanie z mojego przepisu.Smacznego!

Anonimowy pisze...

Wyszla przepyszna mmmmm puchata i wysoka dziekuje za super przepis

bebebok pisze...

Witam
Ciasto wygląda przepięknie i przepysznie. Chciałabym jutro takie zrobić. Zastanawiam się jednak, czy może ktoś z Państwa próbował użyć zamiast świerzych, drożdże suche? Jeżeli tak to w jakich proporcjach? A jak nie, to będę pierwsza :).

Swoją drogą świetny blog i super przepisy. Z kilku już korzystałam i byłam zachwycona zarówno pod wzgledem wizualnym jak i smakowym :)

Anonimowy pisze...

witam
dzisiaj zrobiłam ciasto drożdzowe i wyszło super,jest wyrośnięte i pulchne,a do tego bardzo smaczne. bardzo dziekuje za przepis i zycze wszystkiego najlepszego.

Anonimowy pisze...

Witam, ten przepis jest świetny! Bula wychodzi dokladnie taka jak na zdjeciach pulchna slodziutka wlasnie taka jaka ma byc mniam.
Z całą rodzinka dziekujemy za przepis i polecamy :-)

Przepisy Igusi pisze...

Dziękuję ślicznie☺

Anonimowy pisze...

Wyszło genialne, dzisiaj robiłam, dodałam rodzynki opruszone mąką i 1,5 szkl. mleka i wyszło mięsiste. Piekłam 30 min. + 10 min. przy wyłączonym piekarniku bo by mi się spaliło. Myślałam, że spalę mikser bo te ciasto gęste a potem dłubałam to ciasto ze szczelin miksera a teraz patrzę na zdjęcie i ma Pani specjalną końcówkę do miksera i wszystko jasne. Uczeń przerósł mistrza bo mi nie opadło :) Pysznie dziękuję za genialny przepis, bo to moje drugie podejście do ciasta drożdżowego, pierwsze z innego bloga nie wyszło . Marta.

Przepisy Igusi pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Pierwszy raz w życiu wyszło mi coś z drożdży ;-) nigdy wcześniej nie udało mi się upiec nawet racuchów, ciasto jest mega ;-)

Anonimowy pisze...

Ciasto wychodzi z tego przepisu rewelacyjne...robie juz kolejny raz z tego i jest super,czasami tylko wzbogacam je truskawkami:)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu. Minęło już 30 min ale nie widzę dużej różnicy w tym co przełożyłam na formę a tym co jest. Poczekam jeszcze chwilę i włożę do piekarnika może tam mi ładnie wyrośnie. Zobaczymy ;)

Anonimowy pisze...

to ma byś na pewno 1 kg mąki???ciezko bylo mi ubijac mikserem i wyrzucilam cale ciasto:(:(:(

Przepisy Igusi pisze...

Niepotrzebnie. Ja użyłam robota.Ale można też ciasto wyrobić ręcznie w misce.Proporcje można też zmniejszyć, jeśli nie potrzebuje się aż takiej ilości ciasta.

Anonimowy pisze...

Zrobiony i wyszedl pysznie :-)

Anonimowy pisze...

Mialam podobnie, ale w piekarniku nadgonilo i to bardzo :-)

Ja pisze...

Allllllleluja!Wreszcie upiekłam drozdzowe ciasto i mi wyszlo!!!!!!1dzieki za przepis :)

Przepisy Igusi pisze...

Cała przyjemność po mojej stronie :-))

Anonimowy pisze...

Piekę to ciasto drozdzowe już piaty raz jest super!za każdym razem się udaje robie z dżemem ,jabłkami,serem jest pyszne.Duża blacha starcza dla wszystkich dziękuje!

Anonimowy pisze...

poprostu bobmba :)

Anonimowy pisze...

Dwie uwagi:
1) pozytyw - robi się praktycznie samo i zawsze wychodzi;
2) "negatyw" - zawsze jest go za mało.
To moja osobista ocena oraz osób, którym poleciłem ten przepis. Pozdrawiam i dziękuję.😋

Unknown pisze...

Niemożliwe a jednak moje ciasto wyszło. Nie moglam uwierzyc.pierwszy raz w życiu pieklam.gratulacje

Unknown pisze...

Niewierze wyszlo.moje pierwsze ciasto drożdżowe!!!

Unknown pisze...

robię od dłuższego czasu to ciasto, bo przypomina mi dzieciństwo :)

zawsze mi wychodzi i wspaniale smakuje. Ja nigdy nie czekam aż zaczyn 'urośnie' - wstawiam chwilę wcześniej niż piekarnik ma uzyskać odpowiednią temperaturę.

Minus jest tylko taki, że naprawdę ciasto szybko znika :D

Anonimowy pisze...

przepyszne

Unknown pisze...

A jak piec? Termoobieg czy góra/dół?

Przepisy Igusi pisze...

Góra/dół

Anonimowy pisze...

Czapki z głów! Nawet mi wyszło :) moja domena w kuchni są Dania, wszystko na słono a tu taki słodki sukces
Dziękuję Kasia !!!

Unknown pisze...

Super wyszło u mnie to pierwszy mój placek zawsze kupowałam ale teraz z nudy nawet takie cudo potrafiłam zrobic

Anonimowy pisze...

SUPER CIASTO PIEKŁAM DROZDZOWCA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU A MAM 60 LAT MNIAM MNIAM

Anonimowy pisze...

jaka blacha?

Przepisy Igusi pisze...

35/25cm

Anonimowy pisze...

wyjęte z piekarnika zobaczymy chociaz nie urosło tak jak na zdjeciu:(podczas miksowania wydawalo mi sie suche i nie bylo takie lejace jak na zdjeciu chyba moglam dac wiecej mleka...?ale pierwsza próba jest i super przepis!

Anonimowy pisze...

Witam.mam zamiar przepis wypróbować i mam pytanie związku z tym.czy zamiast masła można dać niepełna szklankę oleju.?

Przepisy Igusi pisze...

Witam,
Dodaj lepiej masło.
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Sól, brak soli. Ciasto drożdzowe musi dostać chociaż szczyptę!

Anonimowy pisze...

jajka cale nie oddzielac od bialek?

Przepisy Igusi pisze...

Tak

Unknown pisze...

Jak wyschło tzn. Że piekło się za długo lub piec bez termoobiegu

Anonimowy pisze...

Robiłam ciasto z tego przepisu już bardzo wiele razy i zawsze wychodzi. Jest uniwersalne. Wychodzą z niego super pączki I racuchy. Polecam dodać do środka startą skórkę pomarańczy, wtedy jest jeszcze lepsze. :)

Anonimowy pisze...

Już wiem co upiekę w sobotę!!!
Dzięki za przepis!

Klaudia2019jasio2019 pisze...

Robiłam pierwszy raz drożdżowe i akurat trafiłam na ten przepis. Ciasto wyszło super i wyrosło na całą blachę. Polecam jak najbardziej 😊😊

Anonimowy pisze...

Przepis wygląda bardzo zachęcająco, ale proszę, może ktoś będzie umiał mi podpowiedzieć, jak je upiec, kiedy piekarnik nagrzewa mi się tylko od góry ? :(

Joanna pisze...

Dzien dobry. Zabieram się do zrobienia ciasta z tego przepisu tylko nie wiem czy jeśli chcę je upiec z dodatkami (rodzynki, owoce) to czy mogę je dodać pod koniec wyrabiania ciasta czy przygotować samo ciasto, odczekać aż wyrośnie i wtedy dołożyć dodatki i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia?

Przepisy Igusi pisze...

Lepiej dodać bakalie pod koniec wyrabiania.

Joanna pisze...

Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam tak jak Pani poleciła. Chociaż już jakiś czas piekę ciasta to zawsze się bałam drożdżowych ale widzę że niepotrzebnie. To był mój pierwszy drożdżowiec i wyszedł przepyszny.

Anonimowy pisze...

Super przepis. Zrobiłam pół ze śliwkami zamrożonymi (wcześniej obtoczyłam je w mące) a drugie pół blachy tylko z kruszonką. Pychota

Anonimowy pisze...

Zrobiłam wg przepisu jest mega. Właśnie robię drugi raz. Zapisuję w zeszycie.dodałabym zdjęcie ale jakoś nie można chyba
😊

magda pisze...

Zrobilam dzis , ostatnio co znajde przepis to cos nie tak wychodzi a z tym przepisem mega 🥰 nie dosc ze pyszne to taki duzzzy mniam . Dziekuje 😘😘

Anonimowy pisze...

Może za dużo cukru do zaczynu wtedy drożdże nie rosna

Unknown pisze...

Zawsze pyszne 🥰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...