Kuchnia meksykańska
jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.
Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy,
czerwona za sprawą fasoli i pomidorów.
Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki.
Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku
podkreślą przyprawy:
cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki
- pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle
- 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle
- pomidor
- 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 7 szt. goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis
- 1 łyżeczka papryki chili
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- oliwa do smażenia
- ryż do podania / tortille pszenne
- papryczka chili ( ja nie dodałam)
- świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam
Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka.
Dodałam pokrojone ząbki czosnku.
Lekko posoliłam.
W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam
nasiona kolendry i goździki.
Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.
Wsypałam pozostałe przyprawy.
Wymieszałam.
Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
Podsmażyłam go z przyprawami.
Wsypałam kukurydzę z papryką.
Wymieszałam.
Kolej na czerwoną fasolę.
Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora
i wlałam sos z kawałkami pomidorów.
Wlałam sok z limonki.
Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut.
Na koniec wsypałam natkę pietruszki.
Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.
Wymieszałam i danie gotowe.
Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.
Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.
Pozostało już tylko ugotować ryż.
Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.
Smacznego!
4 komentarze:
Robilem dzisiaj. Pycha!!! Dzieki!
Dziękuję za przepis. Zrealizowałam go dzisiaj i danie było iście obłędne :) Dodałam od siebie 2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu) oraz łyżeczkę płatków chili, zamiast świeżej papryczki chili.
Niby świeżej papryki nie dodałaś a w opisie krok po kroku jest napisane i pokazane jak dodajesz świeżą paprykę👎
Nie dodałam bo jak napisałam "Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.
Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku."
A na zdjeciu i w opisie jest dodana kukurydza z kawałkami papryki z puszki.Proszę uważniej czytać.Pozdrawiam
Prześlij komentarz