Falafel
to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.
Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.
Formowane ręcznie.
Ważną rolę odgrywają przyprawy.
Kumin, czosnek,ziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne,
zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta.
Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.
Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.
Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski.
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z jednej cytryny
- otarta skórka z cytryny
- garść lub dwie natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 -2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia
- sezam do obtoczenia
Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
Kolejno do miksera lub blendera wkładałam:
Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Następnie wsypałam ciecierzycę.
Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny.
Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.
Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki.
Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu.
Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej.
Smażyłam na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz