piątek, 13 września 2013

KISZONE BURAKI




Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. 

Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu...
 no może tylko ich obranie i pokrojenie.
Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.
Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można  kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.
do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych buraków jest  dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. 

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.  
Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze 
i podawać do obiadu jako surówkę.


 
Lecznicze właściwości buraków:
  • działają pobudzająco,
  • zwiększają odporność organizmu
  • wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. 
  • za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
  • zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
  • odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
  • zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
  • zwalczają przeziębienia,
  • są wskazane przy anemii i nerwicy.

 Składniki:
  •  1 kg. buraków
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)

Buraki umyłam i obrałam.
 
Pokroiłam je na cienkie plasterki.


Przełożyłam do szklanego słoja.
Idealnie nadaje się też gliniany garnek.
Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.


Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.
Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
Powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
I tyle.Łatwe prawda?
Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, 
a buraczki do surówek lub innych dań.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...