Baba ghanoush
to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie.
Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest
opieczony bakłażan i pasta sezamowa tahini.
Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną natkę pietruszki,
cebulkę, sok z cytryny lub rozdrobnionego pomidora.
Pasuje też rozgnieciony czosnek,mięta, kmin rzymski lub wędzona papryka w proszku.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- ząbek czosnku
- wędzona papryka w proszku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kmin rzymski
- oliwa z oliwek
- łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-))
Salsa warzywna:
- pomidor
- awokado
- cebula
Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni.
Powinno się go skropić oliwą i posolić.
Czas pieczenia około 20-30 minut.
Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem.
Można też upiec go na grillowej patelni.
Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki.
Miąższ odcisnęłam z nadmiaru wody.
Dodałam następnie pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
Można wszystko rozgnieść widelcem lub bakłażana drobno pokroić.
Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam.
Na wierzchu można polać odrobiną oliwy.
Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi pita.
Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki.
Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz