Zapiekana ziołowo czosnkowa ciabata
jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie.
jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie.
Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca.
Można dodać również inne ulubione dodatki.
Polecam suszone pomidory i dla lubiących więcej sera,
który można powkładać pomiędzy nacięcia.
Składniki:
- ciabata
- pół szklanki oliwy *
- 4-5 ząbków czosnku
- świeże gałązki rozmarynu
- świeże gałązki tymianku
- zioła prowansalskie
- sól
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- dowolna ilość startego parmezanu
- około 10 szt. zielonych oliwek
- 3-4 suszone pomidory opcjonalnie ( ja nie dodałam )
Ciabatę nacięłam w kratkę.
W miseczce rozmieszałam oliwę, zioła, starte ząbki czosnku, przyprawy i parmezan.
Przygotowaną mieszanką posmarowałam ciabatę wewnątrz jak i na wierzchu.
Można zetrzeć jeszcze trochę na wierzch parmezanu.
Wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Najlepiej na kratkę.
Piekłam około 5 minut.
Można włączyć termoobieg, żeby bułeczka pięknie się cała zapiekła.
Kroimy i chrupiemy ;-)
Idealna do sałatek jak i pieczonych mięs.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz