Pyszna, sycąca a zarazem lekka i orzeźwiająca
sałatka z grillowanym bakłażanem, kaszą bulgur, pomidorami,
sokiem z cytryny i świeżą miętą.
sokiem z cytryny i świeżą miętą.
Fajna propozycja na kolację lub imprezy.
Tabbouleh jest elementem kuchni arabskiej, nazywana jest sałatką libańską.
Ja trochę ją zmodyfikowałam, dodając grillowanego bakłażana.
W oryginale dodaje się również zielony, świeży ogórek-ja go pominęłam.
Nie dodałam niestety świeżej natki pietruszki, przy kolejnej dodam.
Lubię kapary i stwierdziłam,że nadadzą charakteru mojej sałatce.Polecam.
Kaszę bulgur możecie zastąpić kaszą kuskus.
Bulgur jest sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża,
najczęściej pszenicy.Najpopularniejsza kasza w krajach Dalekiego Wschodu. .
Świeża mięta i sok z cytryny nadają sałatce super świeżość i wyrazisty, lekki smak.
Składniki:
- około szklanki kaszy bulgur
- bakłażan
- 2-3 szt. pomidorów
- świeże listki mięty (około 2 łyżek)
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- ząbek czosnku
- dowolna ilość sera fety
- szczypiorek/ dymka (opcjonalnie)
- natka pietruszki ( dodam przy kolejnej )
- ogórek gruntowy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Zacznijmy od bakłażana.
Pokroiłam go na 1cm plastry.
Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut aż puściły sok.
Jego nadmiar zebrałam po prostu papierowym ręcznikiem.
Można je też najpierw opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Smażyłam je skropione oliwą i posolone na rozgrzanej patelni przez około 7 minut, aż zbrązowiały.
Usmażone układałam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nich tłuszcz.
Kaszę bulgur wystarczy zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam na ćwiartki i wyjęłam z nich pestki.
Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do kaszy.
Plastry bakłażana pokroiłam na części.
Liście świeżej mięty posiekałam i dodałam je do sałatki.
Dorzuciłam bakłażana.
Na koniec dodałam kawałki sera fety.
Polałam składniki oliwą, sokiem z cytryny, dodałam starty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wymieszałam.
Na wierzch posypałam kapary.
Smacznego!
1 komentarz:
Dziękuje za ten przepis :) Właśnie szukałam jakieś danie z kaszy bulgur. Jutro zrobię na obiadek :)
Prześlij komentarz