TAHINI
Aksamitna pasta z lekko podprażonych nasion sezamu o orzechowym smaku.
To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion.
Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu.
Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań.Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous.
Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów lub sezamek.
W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności - jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.Bogate źródło wapnia i białka.
Składniki:
- 200 g nasion sezamu
- 2-3 łyżki oleju np.sezamowego, rzepakowego
Nasiona sezamu wsypałam na suchą i rozgrzaną patelnię.
Prażyłam go ciągle mieszając przez kilka minut.
Powinien być lekko złoty i lśniący.
Nie można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki.
Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam.
Użyjcie dobrego blendera albo młynka do kawy.
Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny.
Pachnie chałwą w całej kuchni.
W trakcie albo pod koniec miksowania, jeśli uznacie ,że ciężko się miksuje
i pasta jest za gęsta dodajcie oleju. Zrobi się wtedy aksamitna i płynna.
Przechowuje się ją w słoiczku w lodówce nawet i 3 miesiące.
U mnie nie stała tak długo, ponieważ wykorzystałam ją do
przygotowania baba ghanoush.
Smacznego!
Przepis na pastę HUMMUS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz