Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą.
Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku.
Można ją też upiec lub ugotować.
Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie.
Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy.
Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam.
Składniki:
- 6 szt. białych kiełbasek
- świeże listki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- ostra czerwona papryka
- 5 łyżek oliwy
Składniki na sos żurkowy:
- szklanka bulionu
- 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.
Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa.
Do miseczki wlałam oliwę.
Starłam ząbki czosnku.
Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek.
Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę.
Zwinęłam ją w ślimaczka.
Przyprawami do środka.
Przyprawami do środka.
Spięłam patyczkami do szaszłyków.
Ułożyłam ją na bardzo mocno rozgrzanej grillowej patelni.
Grillowałam przez około 5 minut na każdej stronie.
Prawda,że fantastycznie się prezentuje?
Wyjęłam patyczki i pokroiłam kiełbaskę na kawałki.
Przygotowałam sos żurkowy.
W garnuszku wymieszałam wszystkie składniki na sos.
Gotowałam aż zgęstniał i zredukował swoją objętość.
Kiełbaski podane z ziemniakami i polane sosem żurkowym
są rewelacyjną propozycją obiadową.
1 komentarz:
Bardzo fajny przepis i nawet nie taki trudny jak by się wydawało. Czasem warto spróbować innych propozycji niż tych na co dzień.
Prześlij komentarz