poniedziałek, 2 września 2013

ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY



Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą.
Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku.
Można ją też upiec lub ugotować.
Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie.
Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy.
Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam.


Składniki:
  • 6 szt. białych kiełbasek
  • świeże listki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryka
  • 5 łyżek oliwy
Składniki na sos żurkowy:
  • szklanka bulionu
  • 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

 Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.
 

Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa.


Do miseczki wlałam oliwę.
Starłam ząbki czosnku.
Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek.


Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę.

 

Zwinęłam ją w ślimaczka.
Przyprawami do środka.


Spięłam patyczkami do szaszłyków.


Ułożyłam ją na bardzo mocno rozgrzanej grillowej patelni.
Grillowałam przez około 5 minut na każdej stronie.


 Prawda,że fantastycznie się prezentuje?
 

Wyjęłam patyczki i pokroiłam kiełbaskę na kawałki.

Przygotowałam sos żurkowy.
W garnuszku wymieszałam wszystkie składniki na sos.
Gotowałam aż zgęstniał i zredukował swoją objętość.

Kiełbaski podane z ziemniakami i polane sosem żurkowym
są rewelacyjną propozycją obiadową.
Smacznego!

 

1 komentarz:

paczki mikołakowe pisze...

Bardzo fajny przepis i nawet nie taki trudny jak by się wydawało. Czasem warto spróbować innych propozycji niż tych na co dzień.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...