Puszysty omlet biszkoptowy
jest fajną propozycją na śniadanie.
W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu.
Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy.
Szybkie śniadanko zaraz będzie;-)
Omlet najlepiej smakuje z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.
Sycący i uwielbiany nie tylko przez dzieci.
Składniki:
- 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
- 2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka)
- 2-3 łyżki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
- ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe
- syrop klonowy
Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik)
z domowym dżemem truskawkowym (klik)
lub z dżemem rabarbarowym z imbirem (klik)
Smacznego śniadanka życzę!
A gdy sezon na truskawki, to można je polać syropem klonowym.
Polecam inne omlety
OMLET ZE SZPARAGAMI
OMLET PARYSKI
1 komentarz:
Tak wszystko pięknie opisane i te zdjęcia!! brawo duszku!! Wiesia.
Prześlij komentarz