piątek, 6 września 2013

PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI




Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze.
Polecam pieczone kolby kukurydzy 
na lunch lub kolację.
Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła.
Proponuję zatem urozmaić sobie jej  spożycie.
Pieczona lub grillowana podana z masłem, cytryną lub limonką, 
ostrą papryczka chili i pietruszką jest przepyszna.

 

Składniki:
  • 1-2 kolby kukurydzy
  • 30 g masła
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka natki pietruszki / kolendry
  • sok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy)
  • skórka z limonki / cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.

 


Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól.



Wszystko wymieszałam.




Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie.
Posmarować aromatycznym masłem i gotowe.

Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut.
Możecie też ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i upiec w temp.190 stopni.



Podawałam kukurydzę skropioną cytryną / limonką i posypaną solą.
Smacznego!



1 komentarz:

Michała blog kulinarny pisze...

Wygląda niesamowicie, próbowałem zrobić wg przepisu ale wizualnie nie udało mi się odwzorować Twojej kukurydzy ;) smakowo pierwsza klasa:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...