Fasolka po bretońsku
to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.
Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.
Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.
Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.
Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.
Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować
od razu w większej ilości i zamrozić.
Składniki:
- 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC
- 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)
- 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)
- 1 szt.większej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego
- świeże gałązki tymianku
- łyżeczka mielonego kminku
- 1-2 łyżki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- mąka do zasmażki ( ja nie robiłam)
Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.
Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Cebulę pokroiłam w kostkę.
Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.
Pokroiłam wędzonkę w kostkę
i dodałam ją do cebuli.
Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
Można jak wolicie w plasterki.
Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.
Dodałam zioła i przyprawy.
Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.
W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Dodałam je do smażonej kiełbasy.
Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.
Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.
Dusiłam aż smaki się połączyły.
Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.
Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
2 komentarze:
Nic dodac nic ujac.najlepsza fasolka po bretonsku jaka jadlam:) wyszlo dokladnie tak jak sobie wyobrazalam.przepis niezawodny. Goraco polecam wszystkim!
Dziękuję!
Prześlij komentarz