Surówka Coleslaw
jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych.
Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.
W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie.
Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu
zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach.
Składniki:
- połowa małej główki białej kapusty
- ćwierć małej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
- połowa kalarepy
- 6 rzodkiewek
- 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego
- dymka lub średniej wielkości cebula
- pół papryczki chili
- kawałek sera parmezan
- sok z połowy cytryny
- opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g
- 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona)
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowałam warzywa.
Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę.
Marchewkę.
Kalarepkę.
Czerwoną paprykę.
Rzodkiewki.
Fenkuł.
Dymkę i papryczkę chili.
Wszystko wymieszałam.
Skropiłam sokiem z cytryny.
Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy.
Wymieszałam i polałam sosem sałatkę.
Na wierzch starłam sporo parmezanu.
Smacznego!
2 komentarze:
Mi to nie przypomina coleslaw... Fenkul do coleslawa? papryka? No ale coz kazdy robi jak robi...Przepraszam za szczerosc ale czytajac skladniki nie skusilabym sie na ten przepis...
Fakt,nie jest to typowy skład...ale jaki pyszny!;-)
Prześlij komentarz