niedziela, 29 września 2013

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM



W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany.
Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym.
Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi.
Postanowiłam zrobić je sama.
Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! 
 

Składniki:

  • płaty śledziowe
  • 250 g 18% śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka curry firmy Prymat
  • 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • cebula ( ja nie dodałam)

Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego
 papierowych ręczników kuchennych.


Pokroiłam je na małe kawałki
 

i ułożyłam na talerzu.


Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez.
 

Wsypałam przyprawy:
 kurkumę, curry i  pieprz cytrynowy.        


                           


Wymieszałam, dodałam musztardę francuską


 i musztardę dijon.


Wsypałam pokrojony koperek.
                                                                               Doprawiłam octem i cukrem do smaku.




Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. 
Smacznego!
 






4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ile śledzi ma być w tym przepisie ?

Przepisy Igusi pisze...

4-5 szt.Tak naprawdę ile chcesz.

Anonimowy pisze...

A jakie śledzie zostały użyte w tym przepisie? Mogą byc w oleju?

Przepisy Igusi pisze...

Matiasy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...