W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany.
Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym.
Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi.
Postanowiłam zrobić je sama.
Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!
Składniki:
- płaty śledziowe
- 250 g 18% śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1-2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka curry firmy Prymat
- 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat
- pieprz cytrynowy do smaku
- cebula ( ja nie dodałam)
Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego
papierowych ręczników kuchennych.
papierowych ręczników kuchennych.
Pokroiłam je na małe kawałki
i ułożyłam na talerzu.
Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez.
Wsypałam przyprawy:
kurkumę, curry i pieprz cytrynowy.
Wymieszałam, dodałam musztardę francuską
i musztardę dijon.
Wsypałam pokrojony koperek.
Doprawiłam octem i cukrem do smaku.
Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym.
Smacznego!
Smacznego!
Polecam również śledzie:
śledzie smażone w zalewie octowej (klik)
z czosnkiem i majerankiem (klik)
sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik)
śledzie po kaszubsku (klik)
sałatkę śledziową z jabłkiem (klik)
śledzie w oleju z cebulką (klik)
4 komentarze:
Ile śledzi ma być w tym przepisie ?
4-5 szt.Tak naprawdę ile chcesz.
A jakie śledzie zostały użyte w tym przepisie? Mogą byc w oleju?
Matiasy
Prześlij komentarz