sobota, 21 września 2013

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI



Śliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką,
 do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej?
Śliwek jest teraz pod dostatkiem.
Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł.
Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem.
Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe.
I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne.
Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa to po pierwsze, 
a po drugie nie mogłam mu się po prostu oprzeć.



  

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka ( 250 ml )
  • 1 szklanka cukru  ( 250 ml )
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • cukier wanilinowy
  • 50 g drożdży
  • parę kropli zapachu waniliowego 
  • cukier puder do posypania
  Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła
  •  dowolna ilość śliwek ;-)

Drożdże rozkruszyłam do miseczki.


Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru.
Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki.

Do miski wsypałam mąkę i rozczyn z drożdży.


Ja wyrabiałam  wszystko w robocie kuchennym.
Dodałam jajka.


Następnie miękkie masło.


Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i zapach waniliowy.


Przez około 10-15 minut wyrabiałam ciasto aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.


Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.


Przygotowałam kruszonkę.



Do miski wsypałam mąkę.

Dodałam cukier i masło.

Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.


Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wyłożyłam na nią ciasto.


 Powkładałam w nie śliwki.


 Posypałam je kruszonką.


 Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni.
Piekłam przez około 45-50 minut.
Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!





 


  


  




6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Chcę dzisiaj do ciasta drożdzowego ze sliwkami dodac dodatkowo puree z dyni, czy wtedy przepis wymaga zmodyfikowania? Jak by Pani to zrobiła? z góry dziekuje za odpowiedz

Przepisy Igusi pisze...

Hmm ciekawe połączenie.Powiem szczerze,ze nie robiłam takiego.Może być ciekawe.Fajna by była strucla z pure z dynią.Sama jestem ciekawa jak ci wyjdzie.Napisz proszę i moze pokaz zdjęcie.Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Zrobiłam z dynią, wyszło pyszne, może nastepnym razem dałabym więcej purre z dyni, mleka lub masła zeby dłużej zachowywało swiezosc. Robiłam z tego przepisu z tym ze w formie 24x28 i ze sliwkami na gorze: http://www.mniammniam.com/Ciasto_drozdzowe_z_dynia-2402p.html Tylko nie wiem jak zamiescic tutaj zdjecie...

Anonimowy pisze...

Ciasto wyszło REWELACYJNE! Mięciutkie, pyszne, oczywiście spałaszowane na cieplutko :) Za przepis bardzo dziękuję :) zrobiłam również szarlotkę z Pani przepisu a swoje wrażenia opiszę pod "szarlotką".

Przepisy Igusi pisze...

Bardzo się cieszę i miło mi że smakowalo! Pozdrawiam serdecznie;-)

enya83 pisze...

REWELACJA to stanowczo za malo powiedziane..
od kilku dni chodzilo za mna ciasto ze sliwkami.. padlo na Pani przepis.. jej.. jakie ono pyszne wyszlo.. dziekuje!

P.S mam tylko taka mala uwage.. czy w przepisie na kruszonke nie wkradl sie blad? zrobilam wg tego przepisu i zrobila sie jedna wielka kula.. dopiero pozniej zaczelam czytac ze na kruszonke proporcje powinny byc takie: 1 czesc masla, 1 czesc cukru i 2 czesci maki.. dorzucilam wiec maki i cukru i wyszlo idealnie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...