(chyba w ramach rekompensaty...) dary w postaci cudownie kolorowych warzyw i owoców.
Jednym z nich są dynie. Piękne i pomarańczowe.
Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach.
Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole.
Prawda,że piękna?
Proponuję dziś pyszną i pomarańczową
zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym
z dodatkiem świeżego imbiru.
Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna.
- 500 g kawałka dyni
- puszka mleczka kokosowego
- 2 szt. marchewek
- średni seler
- 1 większy ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 4-5 łyżek oleju sezamowego
- 1 l wody lub bulionu
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala *
- łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry
- sól do smaku
- garść pestek dyni
- szczypiorek
- opcjonalnie śmietana do podania
- opcjonalnie grzanki do podania
Warzywa pokroiłam w kostkę.
W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno.
Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak.
Wsypałam pokrojoną cebulę.
Po około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka.
Wymieszałam warzywa.
Przyprawiłam pastą curry i garam masalą.
Posoliłam do smaku.
Kolej na mleczko kokosowe.
Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach.
Wymieszałam wszystko i zalałam wodą.
Można zamiast niej użyć bulionu.
Przykryłam i gotowałam około 20 minut.
Zupkę można posypać już na talerzach uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem.
Jeśli lubicie dynię to polecam również:
3 komentarze:
pysznie wygląda ta zupka :) będę musiała zrobić :D
Zrobiłam. Pyszna!!!!!!!!! Dziękuję za przepis
Bardzo smaczny krem. Taka fajna odmiana od zwykłego kremu z dyni. Polecam :)
Prześlij komentarz