Pieczona kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna.
Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić.
Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu.
Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba
i chrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki:
- kaczka
- 1-2 szt. jabłek
- 4-6 ząbków czosnku
- świeże gałązki tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
Składniki na pangrattato:
- 1-2 kromki czerstwego chleba
- chrupiąca, upieczona skórka z kaczki
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz powstały z pieczenia kaczki
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
- 100 g rodzynek
- 2-3 garście startego parmezanu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- świeży posiekany tymianek
- 2 liście laurowe
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Zacznijmy od naszej głównej bohaterki.
Umytą kaczuszkę natarłam oliwą, posypałam solą i pieprzem.
Wtarłam w nią posiekany czosnek i tymianek.
Nadziałam pokrojonymi na cząstki jabłkami.
Dzięki nim kaczka była soczystsza a jabłka nadały jej smaku.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
i piekłam moje ptaszysko pod przykryciem przez 2 godziny.
Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę, włączyłam termoobieg i
pozwoliłam pięknie przyrumienić się skórce.
Po upieczeniu zdjęłam skórkę i oddzieliłam mięso od kości.
Pokroiłam je na kawałki.
Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały)
zeszkliłam drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki.
Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony.
Dodałam pokrojone kawałki kaczki.
Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut.
Wlałam wino.
A następnie przecier pomidorowy.
Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz.
Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę.
Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,
pomidory,zioła i czosnek zapach.
Pod koniec wsypałam starty parmezan.
Pozostało już tylko zrobić pangrattato.
W malakserze rozdrobniłam suchy chleb wraz z chrupiącą skórką kaczki.
Następnie kruszonkę podsmażyłam na odrobinie oliwy
ze startym czosnkiem i solą do smaku.
Gotowe.
Teraz wystarczy ugotować makaron i wymieszać z naszym ragu.
Posypać kruszonką
i startym parmezanem.
Polecam i smacznego!
1 komentarz:
bardzo pyszne aczkolwiek dość pracochłonne:)
Prześlij komentarz