piątek, 16 września 2016

FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM





 Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.
 Główną jej zaletą jest wyborny smak.
 Należy do warzyw niskokalorycznych.
Składa się w 90 procentach z wody a
  100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!

Ponadto:
  •  odkwasza organizm 
  •  sprzyja przemianie materii.
  •  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.
  •  cenne źródło karotenu i minerałów
  •  bogata w wapń, a także potas – związek szczególnie ważny latem, gdy upał powoduje jego utratę drogą pocenia się.                        
Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych.
Nie kumuluje bowiem metali ciężkich.
Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy.
Wszystko dlatego, że posada właściwości odkwaszające.   



Składniki:
wersja warzywna i z mielonym mięsem
ilość składników na dwie małe cukinie

  • 1 cebula
  • wydrążony miąższ z cukinii
  •  zielona papryka
  • 1 pomidor
  • 3-4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • kawałek startego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na oleju.
Dodałam do niej starty czosnek jak również wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii.





Paprykę podpiekłam nad gazem i zawinęłam na parę minut w torebkę foliową, aż zmiękła.
Obrałam ją ze skórki


i pokroiłam w kostkę.



Powędrowała na patelnię



a za nią seler naciowy.




Następnie skroiłam obranego ze skórki pomidora.



Składniki wymieszałam i doprawiłam.


Na koniec wsypałam ugotowany ryż


i starty parmezan.


Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia


i nafaszerowałam warzywami.



Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej
 sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa.



Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody.


Dodałam do niego również ryż i starty parmezan.


Nałożyłam go do cukinii.




Przykryłam je odkrojonymi czapeczkami, następnie folią aluminiową / przykrywką,
 podlałam odrobiną wody i piekłam w 180
 stopniach przez około 40-50 minut.



Oprócz cukinii polecam nadziać farszem np. patisona- kuzyna dyni.
Jest lekkostrawny, dietetyczny o delikatnym smaku.








Zamiast okrągłej cukinii można oczywiście nadziać tradycyjną podłużną.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...