poniedziałek, 16 czerwca 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.
Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.
Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.
 

Składniki:
  • 300g gorzkiej najlepiej 70%  czekolady ( trzy tabliczki )
  • 250g masła (jedno opakowanie)
  • 160g cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 7 szt. jajek
  • 100g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 laska wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • masło i mąka do tortownicy
 

Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.

 

Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.

 

Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło. 
Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą 
i odstawiłam do ostygnięcia.

 
  • Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
     
     
    Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.
     
     
    Teraz pora na jajka.
    Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.
     
     
     Do nich dosypywałam cukier

     
    i ucierałam na białą masę.
     
     
    Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.
     
     
     Należy dokładnie połączyć obie masy.
     
     
    Kolej na migdały.
     
     
    Można je obrać ze skórki.
    Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
    Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi.
    Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i 
    wsypałam je do ciasta.

     
    Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.

     
    Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając 
    szczyptę soli a pod koniec cukier puder. 
    Ubite białka dodałam do ciasta.


    Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.
     Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. 
     
     
    Przelałam do niej masę czekoladową.
     
     

    Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
    Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem)


    Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.


    Smacznego!

4 komentarze:

BlingAlley pisze...

Ciasto wygląda genialnie i na pewno tak smakuje.

Lenoxja pisze...

Wygląda przepysznie, muszę spróbować, bo uwielbiam czekoladę!

Pozdrowienia!
http://lenoxja.blogspot.com/

Paulina Urbańczyk pisze...

Wspaniałe ciacho ! :)

omlet pisze...

Skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...