poniedziałek, 6 września 2010

SAJGONKI




Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej.
Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne.
Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni.


Kroję na paseczki kapustę pekińską,na  tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę.
Grzybki  mun i makaron ryżowy lub sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły.


Odcedzam i kroję grzybki w paseczki a makaron na mniejsze części.
Dodaję kiełki soi.


Wszystko dokładnie mieszam,dodaję parę łyżek sosu sojowego,
pieprzu i soli do smaku.
Tak naprawdę skład farszu zależy od inwencji i pomysłów.

Na talerz wlewam wodę i zanurzam w niej pojedynczo płaty ryżowe.


Nakładam na brzeg każdego płatu farsz i zawijam tak jak gołąbki.



Zawinięte sajgonki odkładam na ok.20 minut na ściereczkę aby przeschły.

W garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego po dwie, trzy suche sajgonki.


Smażę w głębokim oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły.
Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar oleju.
Podaję ze słodkim sosem chili lub sosem do sajgonek.
                                                                                  Smacznego!

Polecam przepis na:

SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Zamiast wody używam piwa , sajgonki lepiej się sklejają przy zwijaniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...