Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej.
Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne.
Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni.
Kroję na paseczki kapustę pekińską,na tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę.
Grzybki mun i makaron ryżowy lub sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły.
Odcedzam i kroję grzybki w paseczki a makaron na mniejsze części.
Dodaję kiełki soi.
Wszystko dokładnie mieszam,dodaję parę łyżek sosu sojowego,
pieprzu i soli do smaku.
Tak naprawdę skład farszu zależy od inwencji i pomysłów.
Na talerz wlewam wodę i zanurzam w niej pojedynczo płaty ryżowe.
Nakładam na brzeg każdego płatu farsz i zawijam tak jak gołąbki.
Zawinięte sajgonki odkładam na ok.20 minut na ściereczkę aby przeschły.
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego po dwie, trzy suche sajgonki.
Smażę w głębokim oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły.
Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar oleju.
Podaję ze słodkim sosem chili lub sosem do sajgonek.
Smacznego!
Polecam przepis na:
1 komentarz:
Zamiast wody używam piwa , sajgonki lepiej się sklejają przy zwijaniu.
Prześlij komentarz