Polecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy
sos do makaronu.
Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego,
suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne!
Składniki:
- około 0,5 kg świeżego szpinaku
- 6-8 szt. suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża lub 2 małe cebule
- kawałek sera lazur lub innego ulubionego
- oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
- opakowanie 12% śmietany
- sól i pieprz do smaku
- makaron
- parmezan do posypania i/lub do sosu
Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.
Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,
która nada daniu lekko pomidorowy smak.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodałam starte ząbki czosnku i suszone pomidory.
W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania.
Posoliłam i chwilę podsmażyłam.
Dodałam szpinak.
Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość.
Wkruszyłam ser lazur.
Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał.
Wlałam śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i solą.
Wsypałam do sosu ugotowany makaron.
Wymieszałam i posypałam parmezanem.
Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany
i/lub wody z ugotowanego makaronu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz