niedziela, 5 grudnia 2010

MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR


Polecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy 
sos do makaronu.
Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego, 
suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne!  




Składniki:
  • około 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 6-8 szt. suszonych pomidorów
  • 2-3  ząbki czosnku
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • kawałek sera lazur lub innego ulubionego
  • oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
  • opakowanie 12% śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron
  • parmezan do posypania i/lub do sosu

Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.


 Pokroiłam go na mniejsze kawałki.


Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory.


Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów, 
która nada daniu lekko pomidorowy smak.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę.


Dodałam starte ząbki czosnku i  suszone pomidory.
W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania.


Posoliłam i chwilę podsmażyłam.


Dodałam szpinak.


Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość.


Wkruszyłam ser lazur.



Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał.


Wlałam śmietanę.


Doprawiłam pieprzem i solą.
Wsypałam do sosu ugotowany makaron.


Wymieszałam i posypałam parmezanem.
Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany 
i/lub wody z ugotowanego makaronu.


Smacznego!


1 komentarz:

Paula pisze...

zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...