Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem.
Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem.
Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem.
Składniki:
- 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw)
- 1 kg. świeżego szpinaku
- 1 szt.średniej cebuli
- kawałek sera lazur
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- pierś z kurczaka
- łyżka pasty z czerwonej papryki
- mozzarella
- olej
- pieprz sól
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Świeże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam.
Pozbyłam się z nich łodyżek.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oleju.
Pod koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.
Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak.
Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Dodałam ser pleśniowy i śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony.
Mieszałam aż ser się rozpuścił.
Filet z kurczaka polałam olejem.
Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki.
Odstawiłam na pół godziny.
Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron.
Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki.
W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę,
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstniał i był gładki.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne gotowałam przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie
z dodatkiem kropli oleju.
z dodatkiem kropli oleju.
Najlepiej wyłożyć je na np. ręcznik kuchenny.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą.
Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym.
Wyłożyłam połowę szpinaku.
Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem.
Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka.
Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.
Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy.
Ja połączyłam szpinak i kurczaka.
Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.
Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę.
Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Piekłam lasagne przez około 20 minut.
Smacznego!
Polecam również lasagne
4 komentarze:
I'd like to thank you for the efforts you've put in writing this website.
I'm hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)
Feel free to surf to my blog; photography colleges
wygląda pysznie ;>
Robiłam :).! Polecam :).!!
Robiłam :).! polecam :)).!!
Prześlij komentarz