czwartek, 16 maja 2013

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

 


Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem.
Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem.
Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem.


Składniki: 
  • 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw)
  • 1 kg. świeżego szpinaku
  • 1 szt.średniej cebuli
  • kawałek sera lazur
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pierś z kurczaka
  • łyżka pasty z czerwonej papryki 
  • mozzarella 
  • olej
  • pieprz sól
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz



Świeże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam.
Pozbyłam się z nich łodyżek.


Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oleju.
Pod koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.
 

Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak.
Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.


Dodałam ser pleśniowy i śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony.



Mieszałam aż ser się rozpuścił.



Filet z kurczaka polałam olejem.
Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki.
Odstawiłam na pół godziny.



Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron.



Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki.


W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę, 
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.


Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstniał i był gładki.
 

Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Płaty lasagne gotowałam przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie
 z dodatkiem kropli oleju.
Najlepiej wyłożyć je na np. ręcznik kuchenny.


Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą.
 Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym.
 Wyłożyłam  połowę szpinaku.


 Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem.



Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka.




Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.

 
 Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy.
Ja połączyłam szpinak i kurczaka.


Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.
 

Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę.
Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę.


Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Piekłam lasagne przez około 20 minut.

Smacznego!




Polecam również lasagne



4 komentarze:

Anonimowy pisze...

I'd like to thank you for the efforts you've put in writing this website.
I'm hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)

Feel free to surf to my blog; photography colleges

Alicja Sidor pisze...

wygląda pysznie ;>

magda pisze...

Robiłam :).! Polecam :).!!

Magda M. pisze...

Robiłam :).! polecam :)).!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...