wtorek, 7 stycznia 2014

RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM



Zapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby.
Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:
 sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad.

Składniki:
  • filety z dowolnej ryby 
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 1 mała cebula
  • kawałek zielonej części pora
  • garść kiełków fasoli mung
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • dymka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • grzybki mung
  • skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy
  • czarny sezam
  • olej sezamowy do smażenia warzyw
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • makaron ryżowy
  • papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło) 

 Składniki na tempurę:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • lodowata woda



Przygotowałam i pokroiłam warzywa.
Marchew, pora i pietruszkę w cienkie słupki.
Grzybki mun namoczyłam w gorącej wodzie.

W woku rozgrzałam olej sezamowy.
Kolejno wrzucałam do niego:

pokrojoną w piórka cebulę.



 Pokrojony imbir i czosnek.


 Marchew i pietruszkę.


 Słupki pora i pokrojone grzybki mun.


Pokrojone liście kapusty pekińskiej.
Wykroiłam z nich twarde części.


 Ostatni składnik to kiełki fasoli mung.


 Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu.
Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Wsypałam skórkę z limonki i sok z niej.

Na koniec dodałam do warzyw makaron ryżowy.
Wymieszałam.


 Kolej na nasze filety z ryby.

 

 Przekroiłam je wzdłuż na połowy.
Można oczywiście pokroić je na mniejsze kawałki.
Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody.
Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.


 Kolej na przygotowanie ciasta.

Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.

 
 

 Wlałam bardzo lodowata wodę.
Można do niej dodać kostki lodu.


 Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


Maczałam w nim kawałki ryby.


Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej.
Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło.
Po usmażeniu rybę przekładałam na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Teraz wystarczy nałożyć warzywa na talerz.
Posypać je czarnym sezamem i pokrojoną dymką.
Na wierzch ułożyłam usmażoną rybę.
Można polać ją sosem chili.
Smacznego!
 

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Muszę wypróbować ten przepis :)

Małgorzata K pisze...

wyśmienita rybka!!!
zapraszam również do mnie :-)

www.kuchniaipodroze.blogspot.com

katarzynak pisze...

Świetny pomysł na rybę:)
Polecam.

Zapraszam mojeslowapisane.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...