Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam.
Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane.
Składniki na około 45 sztuk:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 75 g cukru
- 80 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- 3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków
Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:
- Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.
Zacznijmy od rozczynu.
Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka.
Wkruszyłam świeże drożdże.
Dodałam cukier, wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową.
W miseczce roztarłam widelcem biały ser.
Wbiłam żółtka i wsypałam cukier.
Wymieszałam.
To teraz ciasto.
Najpierw suche składniki.
Do dużej misy przesiałam mąkę.
Wsypałam cukier i sól.
Wymieszałam.
Wlałam rozczyn z drożdży.
Wbiłam jaja i wlałam mleko.
Na koniec wlałam rozpuszczone masło.
Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie.
Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam
na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie pięknie urosło.
Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części.
Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarach
około 18 na 35 cm.
Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty.
U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej.
Zwijałam zaczynając od szerszej części.
Można posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem.
Ciasto łatwo się wtedy zlepi.
Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Układałam je w sporych odstępach, żeby nie zlepiły się podczas pieczenia gdy urosną.
Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut.
Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut.
Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce.
Popruszyłam cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam również
14 komentarzy:
Wyglądają rewelacyjnie! Już dawno takich szukałam.Będzie podwieczorek na niedziele. Dziękuję za ten przepis :)
Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie :-)
Świetnie, że dodajesz tyle zdjęć ;) Nie ma problemów przy powtarzaniu Twoich potraw
Dobrze, że widać u nas coraz większe zainteresowanie potrawami regionalnymi. Są one nie tylko częścią naszej kultury, którą należy pielęgnować, ale również posiadają wspaniały i niepowtarzalny smak. Pozdrawiam.
Rewelacja !!! Zrobiłam 2 razy. z twarogiem, nutellą i jabłkami z cynamonem. wspaniały przepis. Polecam :)
Pani przepisy na wypieki drozdzowe sa poprostu niezawodne!! Od mojego pierwszego ciasta drozdzowego korzystam z Pani przepisow i kazde sie udaje a rodzina jest zachwycona efektami!:) DZIEKUJE
Przepis się nie udał . Ciasto nie wyszło a rodzina była zawiedziona
Witam serdecznie,właśnie wyciągnęłam z piekarnika
rogaliki i bułeczki z tego samego ciasta co rogaliki,
są wspaniałe,bardzo polecam,a jakie smakowite,mniam :-)
Chciałam zapytać czy mieszasz ciasto po dodaniu zaczynu łyżką czy ugniatasz ręką? Pozdrawiam Jolka
Najpierw łyżką a później ręką.
Witam robiłam dzisiaj rogaliki z Pani przepisu i sa pyszne,mieciutkie,puszyste,ciasto fajnie sie sklejało nastepnym raze zrobie z nutella polecam kazdemu ten przepis!!!
Wyszly pyszne :) bardzo fajny prosty przepis.. Polecam
Super przepis! Ciasto wyszło mi strasznie rzadkie. Bałam sie dodać maki z obawy, ze ciasto będzie twarde ale rogaliki wyszły puszyste i pyszne! Szkoda ze nie mogę wrzucić zdjęcia :-)
Robiłam wielokrotnie z tego przepisu, zawsze wychodzą i znikają w 1 wieczór 🙂
Prześlij komentarz