Dzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane.
Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki.
Najważniejsze aby nie były za wilgotne.
Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej.
Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne.
Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie.
Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą.
Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym
na pewno zadowolą wszystkie podniebienia.
Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk)
- 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g)
- 500 gr ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- mleko do ugotowania ryby
- 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie)
- pieprz
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 2-3 łyżki majonezu (można pominąć)
- 2-3 łyżki 12% śmietany
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy)
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 sztuki startych kiszonych ogórków (odciśniętych)
- pół posiekanej małej cebuli
- łyżka koperku
- łyżka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej)
- 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam)
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach.
Obrałam je ze skórki.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wsypałam natkę pietruszki.
Rybę rozmroziłam.
Do płaskiego garnka wlałam mleko.
Wsypałam kurkumę (dla koloru).
Przełożyłam filety do garnka.
Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut.
Można ją też ugotować na parze.
Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka.
Przełożyłam ją do miski z ziemniakami.
Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem.
Wbiłam jajko.
Wsypałam tartą bułkę, dodałam sos ostrygowy, sok z cytryny, sól i pieprz.
Dokładnie wszystko wymieszałam.
Uformowałam kotleciki.
Można je obtoczyć w kaszce kukurydzianej.
Ale mnie osobiście bardziej smakowały obtoczone w bułce tartej.
Jak wolicie to można je obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej,
Rozgrzałam na patelni olej.
Smażyłam kotleciki przez około 5 minut z każdej strony.
Kolej na sos:
Do miseczki starłam kiszone ogórki.
Odcisnęłam z nich sok.
Następnie dodałam pozostałe składniki.
Wlałam jogurt, majonez, musztardę, śmietanę i chrzan.
Wszystko wymieszałam.
Wyszły chrupiące i pyszne.
Smacznego!
Zapraszam do zrobienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz