wtorek, 13 października 2015

KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM



Dzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane.
Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki.
Najważniejsze aby nie były za wilgotne.
Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej.
Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne.
Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie.
Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą.
Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym 
na pewno zadowolą wszystkie podniebienia.


Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk)
  • 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g)
  • 500 gr ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mleko do ugotowania ryby
  • 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie)
  • pieprz 
  • sól do smaku

Składniki na sos:
  • 2-3 łyżki majonezu (można pominąć)
  • 2-3 łyżki 12% śmietany
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu 
  • 2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 sztuki startych kiszonych ogórków (odciśniętych)
  • pół posiekanej małej cebuli
  • łyżka koperku
  • łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej)
  • 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam)
  • olej do smażenia


Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach.
Obrałam je ze skórki.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wsypałam natkę pietruszki.


Rybę rozmroziłam.


Do płaskiego garnka wlałam mleko.
Wsypałam kurkumę (dla koloru).


Przełożyłam filety do garnka.


Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut.
Można ją też ugotować na parze.


Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka.
Przełożyłam ją do miski z ziemniakami.


Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem.
Wbiłam jajko.


 Wsypałam tartą bułkę, dodałam sos ostrygowy, sok z cytryny, sól i pieprz.
Dokładnie wszystko wymieszałam.


Uformowałam kotleciki.


Można je obtoczyć w kaszce kukurydzianej.


Ale mnie osobiście bardziej smakowały obtoczone w bułce tartej.
Jak wolicie to można je obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej,


Rozgrzałam na patelni olej.
Smażyłam kotleciki przez około 5 minut z każdej strony.



Kolej na sos:

Do miseczki starłam kiszone ogórki.
Odcisnęłam z nich sok.
Następnie dodałam pozostałe składniki.



Wlałam jogurt, majonez, musztardę, śmietanę i chrzan.


Wszystko wymieszałam.


Wyszły chrupiące i pyszne.
Smacznego!


Zapraszam do zrobienia



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...