Powstały rożki nadziewane pieczarkami.
Chrupiące, złociste i pieczarkowe.
Błyskawiczne w przygotowaniu.
Idealne do czerwonego barszczyku.
Idealne do czerwonego barszczyku.
Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem
lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami.
Polecam.
lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami.
Polecam.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 30 deko pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki 12% śmietany
- 1- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pieczarki umyłam.
Pokroiłam je na plasterki.
Pokroiłam drobno cebulę.
Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli.
Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła.
Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok.
Farsz nie powinien być za rzadki.
Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem.
Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego.
Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.
Pokroiłam go na kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek.
Można nadziać ciasto również szpinakiem.
Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów.
Boki dociskałam widelcem.
Każdy rożek nakłułam widelcem,
Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne.
Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem.
Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni,
do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
2 komentarze:
Wyglądają obłędnie! Dziękuję za przepis :)
Rodzina była zachwycona rożkami.
Prześlij komentarz