wtorek, 20 października 2015

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI





Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki 
pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski.
Powstały rożki nadziewane pieczarkami.
Chrupiące, złociste i pieczarkowe.
Błyskawiczne w przygotowaniu.
Idealne do czerwonego barszczyku. 
Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem 
lub  przygotować na słodko z ulubionymi owocami.
Polecam.




Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 deko pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki 12% śmietany 
  • 1- 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pieczarki umyłam.



Pokroiłam je na plasterki.



Pokroiłam drobno cebulę.
Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli.



Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła.


Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok.
Farsz nie powinien być za rzadki.



Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem.



Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego.
Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.


Pokroiłam go na kwadraty.


Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek.


Można nadziać ciasto również szpinakiem.


Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów.
Boki dociskałam widelcem.




Każdy rożek nakłułam widelcem,
Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne.
Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem.



Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni,
 do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!



2 komentarze:

Liza pisze...

Wyglądają obłędnie! Dziękuję za przepis :)

Narcyza pisze...

Rodzina była zachwycona rożkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...