Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie.
Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości,
a i dla nas samych na przekąskę.
Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- świeże liście szpinaku
- kawałek sera lazur/rokpol
- śmietana
- czosnek
- oliwa
- pieprz
Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.
Dodałam starte ząbki czosnku.
Wkruszyłam ser.
Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje.
Dla nadania łagodnego smaku można dodać łyżkę śmietany.
Doprawiłam pieprzem.
Ze względu na słony smak sera, nie soliłam.
Pokroiłam płat ciasta na kwadraty.
Nakładałam farsz na każdy z kawałków.
Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka.
Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was.
Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.
Możecie posmarować ciasteczka białkiem,będą wtedy ładnie się błyszczeć.
Smacznego!
1 komentarz:
Pięknie zrumienione i w dodatku mój ostatnio ulubiony szpinak.. Pychota ;)
Prześlij komentarz