JARMUŻ
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej,
od której się wywodzi.
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:
- przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
- Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.
- Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych.
Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.
W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem.
Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej.
Tyle o jarmużu.
Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić.
Będą więc roladki.
A jak mowa o roladkach to polecam również:
Składniki:
- jarmuż
- pierś z kurczaka
- kapary
- ser dojrzewający
- czosnek
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól,pieprz,czerwona papryka
Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie.
Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.
Dodałam garść pokrojonych kaparów.
Wsypałam przyprawy.
Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię.
Podsmażyłam aż smaki się zmieszały.
Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam.
Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami.
Polałam oliwą i odstawiłam.
Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym.
Następnie nakładałam na kotlety farsz.
i plasterek sera.
Zawijałam i spinałam wykałaczkami.
Smażyłam roladki
z obu stron na złoty kolor.
Smaczne i zdrowe!
dla lubiących j a r m u ż polecam
2 komentarze:
Hmmm.. jeszcze nigdy nie próbowałam jarmużu.. jeśli smakuje tak, jak wygląda to muszę to zrobić jak najprędzej!
co tu dużo mówić, wyglądają bosko :)
Prześlij komentarz