środa, 25 stycznia 2012

ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI


JARMUŻ
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej,
od której się wywodzi.
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:
  • przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
  • Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.
  • Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. 
Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych.
Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.
W Polsce nie jest tak zany,natomiast w  Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem.
Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej.

jarmuz

Tyle o jarmużu.
Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić.
Będą więc roladki.

A jak mowa o roladkach to polecam również:






Składniki:
  • jarmuż
  • pierś z kurczaka
  • kapary
  • ser dojrzewający
  • czosnek
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól,pieprz,czerwona papryka

Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie.


Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.


Dodałam garść pokrojonych kaparów.
Wsypałam przyprawy.


Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię.


Podsmażyłam aż smaki się zmieszały.

Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam.
Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami.
Polałam oliwą i odstawiłam.
Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym.


Następnie nakładałam na kotlety farsz.


i plasterek sera.


Zawijałam i spinałam wykałaczkami.



Smażyłam roladki


z obu stron na złoty kolor.


Smaczne i zdrowe!


 dla lubiących   j a r m u ż  polecam





2 komentarze:

bucek pisze...

Hmmm.. jeszcze nigdy nie próbowałam jarmużu.. jeśli smakuje tak, jak wygląda to muszę to zrobić jak najprędzej!

Aga w kuchni pisze...

co tu dużo mówić, wyglądają bosko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...