poniedziałek, 23 stycznia 2012

PIEROGI Z SEREM I MALINAMI



O pierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść.
Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami.
Zapraszam więc do robienia i degustacji.

Składniki


Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • łyżka masła
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 0,5 kg białego półtłustego sera
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Polewa:
  • śmietana
  • maliny

Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli
 i dolewałam powoli gorącą wodę.


Ugniatałam aż powstało miękkie ciasto na pierogi.


Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła.

W misce rozgniotłam biały ser,dodałam żółtka i cukier waniliowy.
Składniki wymieszałam.


Nakładałam łyżeczką ser na krążki ciasta.


Zlepiałam pierogi.


Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy je wyjmujemy.



Polałam je śmietaną i malinami.
Można je posłodzić wedle smaku.
Smakowały pysznie.
Polecam  i smacznego!





Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...