sobota, 28 stycznia 2012

MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM


FENKUŁ czyli koper włoski zaliczany do rodziny selerowatych.


Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.

Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.
Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie,
 mają też korzystny wpływ na system nerwowy.

Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,
które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.
Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,
zapobiega udarom i zawałom.
Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.

Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu.
I właśnie dlatego postanowiłam połączyć w dzisiejszym przepisie oba te składniki.

Składniki:
  • korzeń fenkułu włoskiego
  • cebula
  • kapary
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • papryczka chili
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • pasta pomidorowa
  • bazylia
  • oregano
  • sól,czarny pieprz
  • makaron
  • parmezan/ser feta


Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek.


Pokroiłam w cienkie piórka.


W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę
i wrzuciłam pokrojone warzywo.
Smażyłam je około 30 minut aż nabrało złotego koloru i sklarowało się.



Wyjęłam z garnka i zajęłam się pozostałymi składnikami.
Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili.


Dodałam kapary.


Czarne oliwki.





Dodałam czosnek i przyprawy.


Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy.


Wymieszałam i poddusiłam sos.


Ugotowałam makaron.
Zalałam sosem i posypałam parmezanem.
Można posypać startą fetą w zależności od gustu.


Smacznego!

2 komentarze:

Magda Zakrzewska pisze...

Czy fenkul obrać przed smażenie?

Przepisy Igusi pisze...

Nie ma potrzeby.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...