FENKUŁ czyli koper włoski zaliczany do rodziny selerowatych.
Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.
Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.
Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie,
mają też korzystny wpływ na system nerwowy.
Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,
które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.
Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,
zapobiega udarom i zawałom.
Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.
Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu.
I właśnie dlatego postanowiłam połączyć w dzisiejszym przepisie oba te składniki.
Składniki:
- korzeń fenkułu włoskiego
- cebula
- kapary
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- czosnek
- papryczka chili
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- pasta pomidorowa
- bazylia
- oregano
- sól,czarny pieprz
- makaron
- parmezan/ser feta
Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek.
Pokroiłam w cienkie piórka.
W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę
i wrzuciłam pokrojone warzywo.
Smażyłam je około 30 minut aż nabrało złotego koloru i sklarowało się.
Wyjęłam z garnka i zajęłam się pozostałymi składnikami.
Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili.
Dodałam kapary.
Czarne oliwki.
Dodałam czosnek i przyprawy.
Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy.
Wymieszałam i poddusiłam sos.
Ugotowałam makaron.
Zalałam sosem i posypałam parmezanem.
Można posypać startą fetą w zależności od gustu.
Smacznego!
2 komentarze:
Czy fenkul obrać przed smażenie?
Nie ma potrzeby.
Prześlij komentarz