wtorek, 17 stycznia 2012

KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM

 

Jest to przepyszne danie z kalafiorem,imbirem i mleczkiem kokosowym.
Dla wegetarian można przyrządzić wersję bez kurczaka.

Składniki:
  • różyczki kalafiora
  • pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka i/lub seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • pomidory/przecier pomidorowy
  • mleczko kokosowe
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól,pieprz,chili
  • olej
Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki.
Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy.


Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami.


Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler.


Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę.


Dodałam do niej kurczaka.


Wymieszałam i podsmażyłam.


Wsypałam starte warzywa.



Następnie dołożyłam kalafior.


Można podlać szklankę wody.


Ostatni etap to mleczko kokosowe.



Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów.


Podałam z ryżem.
Smacznego!

3 komentarze:

Magda pisze...

Pysznie! Uwielbiam takie curry!

Ula R pisze...

kalafior surowy czy już ugotowany dodać?

Przepisy Igusi pisze...

Surowy.Ugotowany "rozciapcia"się;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...