Jest to przepyszne danie z kalafiorem,imbirem i mleczkiem kokosowym.
Dla wegetarian można przyrządzić wersję bez kurczaka.
Składniki:
- różyczki kalafiora
- pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka i/lub seler
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- pomidory/przecier pomidorowy
- mleczko kokosowe
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- sól,pieprz,chili
- olej
Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki.
Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy.
Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami.
Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler.
Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę.
Dodałam do niej kurczaka.
Wymieszałam i podsmażyłam.
Wsypałam starte warzywa.
Następnie dołożyłam kalafior.
Można podlać szklankę wody.
Ostatni etap to mleczko kokosowe.
Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów.
Podałam z ryżem.
Smacznego!
3 komentarze:
Pysznie! Uwielbiam takie curry!
kalafior surowy czy już ugotowany dodać?
Surowy.Ugotowany "rozciapcia"się;-)
Prześlij komentarz