środa, 11 stycznia 2012

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI


Dziś zapraszam na
drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami.
Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.

Składniki:
Ciasto:

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag / pół opakowania drożdży
  • szczypta soli i cukru
  • łyżka oleju
Farsz:
  • mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu
  • 2 małe cebule
  • 8-10 większych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 
  • majeranek
Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.





  Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.
  Odstawiłam do wyrośnięcia.



Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 
30 minutach rozczyn z drożdży.


Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.


Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką 
i zajęłam się farszem.

Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.


Podsmażyłam je na oleju.
Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.


Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i 
dodałam do pieczarek.


Farsz wymieszałam.
Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.


Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.
Podsypywałam mąką  i wałkowałam je na cienkie płaty.


Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.
Na szerszą część kładłam farsz. 



Zwijałam paszteciki.



Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni. 



Podawałam z czerwonym barszczykiem.


Smacznego!

5 komentarzy:

Dusia pisze...

takich drożdżowych to jeszcze nie jadłam.

Lookrecya pisze...

muszę wypróbować..!

Anonimowy pisze...

Witam
Czy można je podawać również na zimno?
Pozdrawiam

Przepisy Igusi pisze...

Tak można.Ale najlepiej smakują na ciepło.Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Z jakiej ilości mięsa są zrobione te pyszne łakocie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...