Dziś zapraszam na
drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami.
Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 5 dag / pół opakowania drożdży
- szczypta soli i cukru
- łyżka oleju
Farsz:
- mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu
- 2 małe cebule
- 8-10 większych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- majeranek
Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.
Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.
Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około
30 minutach rozczyn z drożdży.
Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.
Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką
i zajęłam się farszem.
Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.
Podsmażyłam je na oleju.
Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.
Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i
dodałam do pieczarek.
Farsz wymieszałam.
Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.
Podsypywałam mąką i wałkowałam je na cienkie płaty.
Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.
Na szerszą część kładłam farsz.
Zwijałam paszteciki.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podawałam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!
5 komentarzy:
takich drożdżowych to jeszcze nie jadłam.
muszę wypróbować..!
Witam
Czy można je podawać również na zimno?
Pozdrawiam
Tak można.Ale najlepiej smakują na ciepło.Pozdrawiam
Z jakiej ilości mięsa są zrobione te pyszne łakocie
Prześlij komentarz