Ach ta czekolada!
Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność
zaprezentować już na moim blogu (przepis TU)
Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne
ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową.
Składniki:
CIASTO
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka płynnego miodu
- 115 g masła
- 55 g cukru
- 2 jaja
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- parę kropli aromatu migdałowego
- cukier puder do posypania
MASA
- 150g suszonych daktyli
- około 25g migdałów
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka brązowego cukru
Rozpuściłam czekoladę z miodem.
Trzymałam na małym ogniu i mieszałam,aż czekolada się rozpuściła.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Utarłam cukier z masłem na puszystą masę.
Dodawałam po jednym jajku i dalej ubijałam.
Następnie wlałam masę czekoladową.
Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Wkropiłam aromat migdałowy.
Wymieszałam.
Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni
przez około 20-25 minut.
W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową.
Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle.
Możecie zamiast/oprócz ich użyć innych
np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów.
Wsypałam je do małego rondelka, dodając brązowy cukier,
dżem i sok z owoców.
Mieszałam i gotowałam przez około 5 minut
aż powstała jednolita masa.
Upieczone ciasto przekroiłam na pół
Posmarowałam je masą daktylową.
Przykryłam drugim plackiem i posypałam cukrem pudrem.
1 komentarz:
super jest ta słodka masa!
Prześlij komentarz