środa, 15 czerwca 2016

BROWNIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM





Pyszne i wilgotne brownie czekoladowe 
ma bardzo mocny smak czekolady.
Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach 
musem ze świeżych truskawek 
jest wręcz obłędne w smaku.
Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie.


Składniki:

Składniki na brownie:

  • 300 g gorzkiej dobrej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 270 g cukru
  • 135 g mąki

Składniki na mus truskawkowy:
  • niecały 1 kg truskawek
  • 3 - 4  łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam)


Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu.
Dodałam połamane kostki czekolady.



Mieszałam aż czekolada się rozpuściła.
Odstawiłam masę żeby przestygła.


Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę.


Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej.


Mieszając połączyłam składniki.


Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem.


Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut.



Mus można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.

Zacznijmy od naszych truskawek.


Zblendowałam je na gładką masę.


Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę.
Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny 
i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek.


Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał.
Smacznego!




2 komentarze:

Ela pisze...

Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale jak zobaczyłam, to od razu wiem, że chce to zrobić :D Już mi ślinka cieknie. Właśnie zapisuje składniki i wieczorem robię :D

Akat Folia pisze...

Przepyszne musi być! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...