Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast.
Mazurki, baby drożdżowe i serniki.
U mnie też dziś pachniało... oj pachniało.
Serem, makiem, bakaliami ;-)
Jutro Wielkanoc... a połowy
sernika z makiem na kruchym cieście
już nie ma ;-)
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie masła/margaryny
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu śmietankowego np. President
- 9 żółtek
- 9 białek
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie śmietanki 30%
- opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego
- zapach pomarańczowy
Składniki na masę makową:
- 1 szklanka maku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 żółtka
- 3 białka
- zapach migdałowy
- bakalie
Zacznijmy od maku.
Zalałam go wrzącą wodą.
I odstawiłam na noc.
Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku.
Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku.
Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe.
Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki.
Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej.
Wszystko delikatnie wymieszałam.
Masa serowa.
Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę.
Stopniowo dodawałam ser.
Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy.
Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę.
Ubiłam na pianę białka.
Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką.
Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką.
Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową.
Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie.
Teraz pora na kruche ciasto.
Cukier wymieszałam z mąką
i proszkiem do pieczenia.
Dodałam żółtka,
i pokrojone miękkie masło.
Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki.
Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy.
Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia.
Nakłułam je widelcem.
Wlałam na nie masę serową.
Mak nakładałam na masę serową.
Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem.
W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej.
Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika.
Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo się nie przypaliła.
Można przykryć go papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
Po upieczeniu,otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam
ciasto jeszcze przez 10 minut.
5 komentarzy:
Świetnie pokazane są u Ciebie kolejne fazy powstawania ciasta. Na pewno pyszny. Poczęstowałem się wirtualnie kawałkiem. Pozdrawiam
Witaj
jakich wymiarów formy używałaś do tego ciasta?
pozdrawiam :-))
Witaj;-) 35/25 cm
witam bardzo fajnie pokazujesz jak ciasto powstaje i ciekawy przepis w te święta zagości i u mnie ciekawa jestem smaku pozdrawiam i wesołych świąt życzę
Pyszne właśnie upieklam tego serniczka! Łatwy do zrobienia i pyszny. Pięknie opisany jest przepis 😊
Prześlij komentarz