Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem.
Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka.
Charakteryzuje się małą
zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa drobiowego i cielęcego.
Mięso królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z
grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku,
miedzi, manganu)
Mając na uwadze
walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i
osobom cierpiącym na skazę białkową.
Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.
Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk.
Składniki:
- 1 tusza z królika
- 200 ml 18% śmietany
- sok z 1 cytryny
- 1 szt.cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- 3-4 łyżki oliwy
- świeże gałązki rozmarynu
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 0,5 l wody
- mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam)
- marchew,por,seler (opcjonalnie)
Królika umyłam i osuszyłam.
Natarłam go solą, pieprzem i czosnkiem.
Pokroiłam na porcje.
Posypałam go ziołami prowansalskimi.
Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem.
Przykryłam i przełożyłam na 2 godziny do lodówki.
Najlepiej jak pobędzie w niej całą noc.
Jak pisałam powyżej ja nie obtaczałam go w mące.
Ale oczywiście jak chcecie to zróbcie to.
Obsmażyłam kawałki królika na maśle w głębokim garnku.
Na tłuszczu w którym się smażył zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Przełożyłam do cebuli królika.
Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny.
Pod koniec wlałam śmietanę.
Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
Smacznego!
1 komentarz:
Mniammm, od kąd pojawił się pierwszy raz na Świątecznym stole- nie wyobrażam sobie Świąt bez "królika na stole"
Artur
Prześlij komentarz