czwartek, 25 lipca 2013

ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI


Pieczone żeberka  
w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie.
Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak.
Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości.
Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa.
Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa!
Polecam!


Składniki:
  • 1 kg.żeberek wieprzowych
Składniki na marynatę:
  • około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek sosu worcester
  • 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy 
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • świeże gałązki rozmarynu i oregano
  • łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Warzywa:
  • 3 szt. cebuli
  • 4 szt. marchewek
  • 2 szt. pietruszki
  • 6 szt. buraków 
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • sos worcester
  • łyżka miodu (opcjonalnie)

Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.


Do miseczki kolejno dodawałam:
olej, sos sojowy, ocet balsamiczny,


sos worcester, 


starte ząbki czosnku,


miód,


 ketchup,


 musztardę,


przyprawy, 


starty korzeń imbiru, 
 
 
 świeże zioła.


Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam.

 
Polałam nią żeberka.


Tak przygotowane - odstawiłam na noc do lodówki.

 
Warzywa obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.


Przełożyłam je do żaroodpornego naczynia.
Warzywa wystarczy posolić, dodać pieprz,zioła prowansalskie i polać oliwą.
Skropiłam je też odrobiną miodu i sosem worcester a także podlałam wodą.
Piekłam w temp.180 stopni przez około godzinę.
Można je przykryć folią aluminiową.


Czyż nie wyglądają przepięknie?

 
 Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
 

Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na godzinę.
Żeberka co jakiś czas przewracałam i smarowałam marynatą.
Po tym czasie,przykryłam je folią aluminiową i piekłam jeszcze przez jakiś czas do miękkości.


Smacznego!


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Już piekłam żeberka z tego przepisu, są bardzo smaczne. Dziś również go wykorzystam. Pozdrawiam! a.

Anonimowy pisze...

Żeberka są wyśmienite...Przepis rewelacja.

Anonimowy pisze...

zdecydowanie polecam :) mąż zachwycony :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...