sobota, 26 grudnia 2015

TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI


Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście.
Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu. 
Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo.
Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie 
z gruuubą warstwą maku.
Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie!
Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca.
Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.


   
Składniki:

na kruchy spód:
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę makową:
  • 500 g maku
  • 1 litr wody
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały
  • skórka pomarańczowa
dekoracja:
lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe



Zaczęłam od kruchego ciasta.

Przesiałam mąkę,
Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło.



Wbiłam jajko.



Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę.
Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.


Kolej na masę makową.
Mak wypłukałam na sitku.
Wsypałam go do garnka i zalałam wodą.
Gotowałam przez pół godziny.
Następnie przełożyłam  do gazy i odcisnęłam z niego wodę.
Wsypałam go go miski.


Wlałam  do maku rozpuszczone masło.


i miód.


Wsypałam cukier,


cukier wanilinowy i budyń śmietankowy.


Następnie do miski powędrował  serek


i dwa jajka.



Składniki wymieszałam łyżką.
Pozostało jeszcze tylko dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie.


Wszystko dokładnie wymieszałam.

Ciasto wyjęłam z lodówki.
Formę na tartę ( 24 cm)  wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem.
Podziurkowałam je widelcem.


Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta.


Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam około 45 minut.
Smacznego! 


  
Przepis na:


3 komentarze:

Liza pisze...

Świetny przepis! W najbliższej przyszłości na pewno wypróbuję :)

amerykańska kuchnia pisze...

Rewelacyjny przepis! dziękuję za inspirację uwielbiam ciasto wiśniowe i jabłecznik, jestem po prostu uzależniona od nich :)

focus warszawa pisze...

Sprawia całkiem pozytywnie wrażenie, w przyszłości wypróbuję

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...