Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka
a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki
idealne do czerwonego barszczu.
Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam
paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem.
Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy.
Przepis na
Dla zachęty zamieszczam fotkę;-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 opakowania masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka (można więcej)
- 5 dkg drożdży
- sól,pieprz,kminek
Połączyłam mąkę, jajka i masło.
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i połączyłam z resztą składników,
które ugniotłam na jednolitą masę.
Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku.
Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło.
Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,
albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier.
Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem)
i kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam
w temp.180 stopni, około 10-15 minut w zależności jak nabierały koloru.
Paluszki można upiec dużo wcześniej przed podaniem,
nabiorą wtedy kruchości a będą równie smaczne.
Polecam! Smacznego!
4 komentarze:
a mleka to tyle co na fotce??? :)
super pyszne:)
zrobiłam idealnie zgodnie z przepisem i jeszcze na pewno zrobię nie raz
Pyszne!!! Dziękuję za przepis.
Przeciez pisze 0,5szklanki.
Prześlij komentarz