sobota, 18 grudnia 2010

DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU



Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka
 a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki
 idealne do czerwonego barszczu.

Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam
 paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem.
Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy.

Przepis na

Dla zachęty zamieszczam fotkę;-)



Składniki:
  •  3 szklanki mąki
  • 2 opakowania masła
  •  2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka (można więcej)
  • 5 dkg drożdży
  • sól,pieprz,kminek

Połączyłam mąkę, jajka i masło.


Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i połączyłam z resztą składników,


które ugniotłam na jednolitą masę.
Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku.
Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło.



Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,
 albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier.
Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem)
i kroiłam ciasto na cienkie paseczki.


Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam
 w temp.180 stopni, około 10-15 minut w zależności jak nabierały koloru.


Paluszki można upiec dużo wcześniej przed podaniem,
nabiorą wtedy kruchości a będą równie smaczne.
Polecam! Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

a mleka to tyle co na fotce??? :)

Anonimowy pisze...

super pyszne:)
zrobiłam idealnie zgodnie z przepisem i jeszcze na pewno zrobię nie raz

Anonimowy pisze...

Pyszne!!! Dziękuję za przepis.

Anonimowy pisze...

Przeciez pisze 0,5szklanki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...