Hmmm brukselka powiecie...
warzywo to nie gości na naszych stołach zbyt często.
warzywo to nie gości na naszych stołach zbyt często.
A szkoda-ponieważ jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym i jest nisko kaloryczna.
Podczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu,
który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach.
Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką.
Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam
a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki.
a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki.
Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora.
Ziemniaki lepiej również podgotować.
Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia.
Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem.
W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek mleka.
Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być za suche.Polałam nim warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni.
Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły.
Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem
wedle uznania.Ja użyłam mozzarelli.
wedle uznania.Ja użyłam mozzarelli.
Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek.
Smacznego!
Proste i zdrowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz