W końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę;-)
Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej.
Najbardziej popularna jest zielona i żółta.
Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g)
i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas)
stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób,
które dbają o swoją figurę.
Fasolkę najczęściej gotuje się na parze lub
w dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru.
Powinna być nieco twardsza – al dente.
Aby pozostała jędrna i nie straciła koloru, zaraz po ugotowaniu
można ją wrzucić lub przelać wodą z lodem.
Tak więc ugotowałam ją i pokroiłam na mniejsze części.
Dodałam sporo świeżego koperku i cztery starte ząbki czosnku.
Wymieszałam z majonezem z odrobiną jogurtu.
Dodałam sól i pieprz i szybciutko podałam na stół...
gdzie została już po niej tylko pusta miska...
Polecam! Smacznego!
1 komentarz:
Bardzo pyszna sałatka, wszyscy byli zachwyceni :))
Prześlij komentarz