Pizza Focaccia
to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb.
to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb.
Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem
do mięs i sałat.
do mięs i sałat.
Składniki na ciasto:
50g świeżych drożdży
szczypta cukru
pół łyżeczki ziołowej soli
szklanka ciepłej wody / lub mleka
Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową.
Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki.
Zagniatałam i wyrabiałam je około 5 minut
dodając 2- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Następnie odstawiłam na około godzinę
w ciepłe miejsce pod przykryciem aż urośnie.
W międzyczasie pokroiłam cebulkę na cienkie paseczki-
polecam czerwoną i podsmażyłam ją na patelni.
Pokroiłam około:
2 łyżek zielonych i czarnych oliwek
i garść kaparów.
Połowę oliwek i pomidorów połączyłam z wyrośniętym ciastem
i ugniatałam jeszcze około minuty.
Podzieliłam je na sześć części
( ilość chlebków w zależności od ich wielkości )
i z każdej formowałam krążki,
które położyłam na natłuszczonej blasze.
Na wierzch nałożyłam usmażoną wcześniej cebulkę,
pozostałe oliwki i suszone pomidory.
Posypałam wszystko tymiankiem,
granulowanym czosnkiem i solą ziołową.
Pizze-chlebki wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i piekłam około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zarumieniło.
Kochani pizze-chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno!
Polecam! Smacznego!
Polecam równie pyszny
3 komentarze:
nigdy nie robiłam. prezentuje się bardzo apetycznie;)
kocham!
co szukalem, dzieki
Prześlij komentarz