poniedziałek, 27 czerwca 2011

PIZZA FOCACCIA


Pizza Focaccia 
to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb.
Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem
 do mięs i sałat.

Składniki na ciasto:

50g świeżych drożdży
szczypta cukru
pół łyżeczki ziołowej soli 
 szklanka ciepłej wody / lub mleka

Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową.
Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki.

Zagniatałam i wyrabiałam je około 5 minut
dodając 2- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Ciasto powinno odchodzić od ręki.

Następnie odstawiłam na około godzinę
w ciepłe miejsce pod przykryciem aż urośnie.

W międzyczasie pokroiłam cebulkę na cienkie paseczki-
polecam czerwoną i podsmażyłam ją na patelni.

Pokroiłam około:
2 łyżek zielonych i czarnych oliwek 
i garść kaparów.
Połowę oliwek i pomidorów połączyłam z wyrośniętym ciastem
 i ugniatałam jeszcze około minuty.



Podzieliłam je na sześć części
( ilość chlebków w zależności od ich wielkości )
 i z każdej formowałam krążki,
które położyłam na natłuszczonej blasze.


Na wierzch nałożyłam usmażoną wcześniej cebulkę,
pozostałe oliwki i suszone pomidory.
Posypałam wszystko tymiankiem,
granulowanym czosnkiem i solą ziołową.


Pizze-chlebki wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i piekłam około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zarumieniło.

Kochani pizze-chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno!
 Polecam! Smacznego!


Polecam równie pyszny




3 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

nigdy nie robiłam. prezentuje się bardzo apetycznie;)

Szana pisze...

kocham!

Anonimowy pisze...

co szukalem, dzieki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...