Tarta francuska
Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni.
Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni.
Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką.
Składniki ciasto:
- 125g masła
- 125 cukru pudru
- 1 jajko
- 250g mąki
- sól
- łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki krem:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- parę kropli aromatu waniliowego
Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie.
Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej.
Wyjęłam z lodówki ciasto.
Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować.
Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką.
Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką.
Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni.
Pora na krem.
Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną)
Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu.
Wsypałam cukier puder.
Ja dodałam jedną łyżkę.
Użyłam świeżych jagód do posypania tarty.
Smacznego!
Smacznego!
Polecam również inne pyszne TARTY
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI
5 komentarzy:
Witaj!
Zdjęcia twojego ciasta http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/08/zebra-ciasto.html możesz znaleźć na blogu http://mojeciasta-fisiel.blogspot.de/
Inne bloggerki też tak zostały wykorzystane. Autorka Nie-Typowe Wypieki zaalarmowała!
Uwielbiam tę tartę! pyszna jest :)
Od czasu jak poznałam serek mascarpone, wszystko z tym dodatkiem mi smakuje. Musi być pyszne.
mascarpone i jagody.. to musiało sie udać!
piękne są Twoje tarty, mi jakoś nie wychodzą, ciato jest zawsze jakieś twarde, może podpatrzę u Ciebie :-)
Prześlij komentarz