środa, 25 lipca 2012

TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE


Tarta francuska

Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni.
Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką.



Składniki ciasto:
  • 125g masła
  • 125 cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • sól
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • parę kropli aromatu waniliowego

Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie.

Wsypałam mąkę do miski.



Rozmieszałam ją z cukrem pudrem.



Miękkie masło pokroiłam na kawałki i dodałam do mąki.


Ucierałam składniki.
Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko.


Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula.



Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej.

Wyjęłam z lodówki ciasto.
Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować.
Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką.

Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni.

Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty.



Ponakłuwałam go widelcem.



Piekłam około 30 minut na złoty kolor.
Odstawiłam do wystygnięcia.


Pora na krem.

Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną)
Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu.
Wsypałam cukier puder.
Ja dodałam jedną łyżkę.
Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej.



Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone
i parę kropli aromatu waniliowego.


Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę.




Użyłam świeżych jagód do posypania tarty.

Smacznego!


Polecam również inne pyszne TARTY

TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

 


5 komentarzy:

JustInka pisze...

Witaj!
Zdjęcia twojego ciasta http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/08/zebra-ciasto.html możesz znaleźć na blogu http://mojeciasta-fisiel.blogspot.de/
Inne bloggerki też tak zostały wykorzystane. Autorka Nie-Typowe Wypieki zaalarmowała!

Unknown pisze...

Uwielbiam tę tartę! pyszna jest :)

Tygrysek pisze...

Od czasu jak poznałam serek mascarpone, wszystko z tym dodatkiem mi smakuje. Musi być pyszne.

asieja pisze...

mascarpone i jagody.. to musiało sie udać!

Veggie pisze...

piękne są Twoje tarty, mi jakoś nie wychodzą, ciato jest zawsze jakieś twarde, może podpatrzę u Ciebie :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...