Dziś domowa, sycąca i prosta zupka.
Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad.
Najbardziej znana polska zupa.
Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą.
Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka.
Zupa staje się wtedy bardziej treściwa.
Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni.
Powiem,że smakowała wyśmienicie.
Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 3-4 ziemniaki
- pół małego selera
- pół lub jedna mała cebula
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC
- 3 szt. suszonych grzybków
- 2-3 łyżki galaretki z pieczeni
- łyżka masła
- 3 liście laurowe
- 5 szt.ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekany koperek lub natka pietruszki
Ja użyłam
kaszy jęczmiennej pęczak.
Kasza jęczmienna
Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo
wartościowych produktów zbożowych.
Jest produkowana z najwyższej jakości
ziarna jęczmienia.
Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być
spożywana jako samodzielne danie
lub jako składnik zup, zapiekanek,
farszów.
Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a
także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź,
potas i fosfor).
Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo
smaczna.
Pęczak jęczmienny
To najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej.
Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych,
niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające
ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy
oraz inne składniki odżywcze.
W kuchni polskiej stosowana była od zarania dziejów.
Do dziś doskonale
zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.
Tyle o właściwościach niedocenianej u nas kaszy.
Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki.
Jeśli gotujecie zupę na mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut
Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę.
Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.
Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę.
Podsmażyłam warzywa na maśle.
Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni.
Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.
Przełożyłam je do garnka.
Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawiłam solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.
Kolej na kaszę.
Mieszałam ją co jakiś czas przez 5 minut, aż napęczniała.
Gotowałam około 20 minut.
Wsypałam na koniec koperek i doprawiłam jeszcze pieprzem i solą.
Smacznego!
1 komentarz:
Zupka wyglada przepysznie..
Prześlij komentarz